Tenen drets els animals?

El 10 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Drets del Animals. Cada vegada que sorgeix el tema dels drets dels animals, hi ha qui sosté que els animals no tenen drets perquè no tenen deures, i aquí comencen tota una sèrie d’elucubracions filosòfiques al voltant de la pregunta: “Tenen drets els animals?”

Però potser no és aquesta la pregunta que ens hauríem de plantejar, sinó: “Quin dret tenim nosaltres, els humans, a utilitzar i explotar els animals com més ens convingui?”

Quin dret tenim a torturar i matar els animals com una forma de diversió?

Quin dret tenim a tractar els animals domèstics, amb els quals convivim i compartim una part de la nostra vida, com si fossin un objecte “d’usar i llençar”? “Avui em fa gràcia perquè és com un peluix, demà ja me n’he cansat, i l’abandono.”

Quin dret tenim a esclavitzar un gos lligant-lo a una cadena de per vida al jardí de casa?

Quin dret tenim a capturar els animals salvatges i tancar-los per sempre més en un zoològic?

2009_1114zoo100170

Quin dret tenim a capturar els dofins i confinar-los en un delfinari?

Quin dret tenim a explotar els animals com si fossin un producte més de la indústria? Quin dret tenim a mantenir els animals en petits espais, a separar els cadells de les seves mares, a fer parir les femelles una vegada rere l’altra? Quin dret tenim a traslladar-los milers de quilòmetres, durant un munt d’hores, en unes condicions tan deplorables que fan que sempre hi hagi animals que arriben morts per la calor, el fred, la manca d’aigua i de menjar…, per acabar finalment a l’escorxador: sang, crits de pànic i de dolor, mort. Quin dret tenim a fer-ho?

Quin dret tenim a tancar els animals en laboratoris i sotmetre’ls a terribles tortures per investigar les nostres malalties o per testar els nostres productes de bellesa? Moltíssimes vegades les investigacions no tenen altre objectiu que omplir el currículum de qui investiga; o s’investiguen coses sobradament sabudes, com, per exemple, si el tabac és perjudicial per a la salut; de vegades, després de passar totes les proves experimentals, un medicament s’ha de retirar del mercat pels seus perillosos efectes secundaris que no s’havien detectat. Quin dret tenim a seguir utilitzant els animals per a aquestes pràctiques?

Quin dret tenim a torturar i matar animals pel plaer de portar una peça de roba molt bonica?

Quin dret tenim a matar els animals del bosc perquè ho considerem una pràctica esportiva que ens envalenteix i ens fa sentir més importants davant els altres?

La llista podria ser molt més llarga, però ho deixarem aquí.

Parlar dels drets dels animals implica parlar sobre quin dret tenim nosaltres, els ésser humans, a explotar-los, a utilitzar-los i a causar-los dolor i patiment fins a la mort.

Montserrat Vallvé Viladoms

Esta entrada fue publicada en Caça, Drets, Especisme, Espectacles, Legislació, Opinions, Pelleteria y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *