Manifestació a Castellar del Vallés contra el Maltractament Animal

Manifestacio Castellar del Vallés contra el Maltractament AnimalArran dels terribles fets del passat desembre, la gossa Mery va perdre la vida a mans de la seva mestressa. Amb 15 anys va ser brutalment apallissada, degollada, i llançada a un contenidor encara amb un fil de vida. La van rescatar, però va morir pocs dies després, va ser massa per ella. Per aquest motiu, entre molts altres, l’Associació Defensa Animal de Castellar del Vallés ha convocat la manifestació d’aquest matí en repulsa dels fets i per demanar amb urgència un canvi en les polítiques i actuacions policials davant els casos de maltractament. En les seves pròpies paraules:

MANIFEST D’ADA CONTRA EL MALTRACTAMENT ANIMAL
(JUSTÍCIA PER LA MERY)
Castellar del Vallés – 23 gener 2016

Manifestacio Castellar del Vallés contra el Maltractament Animal1. Tots els presents ens hem sentit indignats pels recents fets ocorreguts en relació a la mort d’una gosseta, de nom Mery. El 21 de desembre, sobre les 12,30 del matí, a aquest mateix lloc, una gosseta canitx de 15 anys, i de nom Mery, va ser trobada en un d’aquests contenidors d’escombraries, gemegant, plorant de dolor. Va ser agredida de manera brutal. Li van colpejar el cap, produint-li traumatisme cranioencefàlic, i la van intentar degollar amb dos talls profunds al coll. Després la van ficar en una bossa de la compra, la van cobrir d’escombraries i la van llançar a aquests contenidors.

2. Aquests fets, per la seva extrema gravetat, no són una simple falta administrativa de la Llei de Protecció d’animals, sinó que podrien ser constitutius de possibles delictes de maltractament animal i abandonament, previstos en l’art. 337 del Codi Penal. Per aquesta raó ens hem concentrat avui aquí, per l’extrema gravetat d’aquests fets comesos contra un animal.Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal

3. Castellar del Vallés i totes les persones que ens acompanyen d’altres poblacions cridem avui: JUSTÍCIA PER LA MERY! JA N’HI HA PROU DE MALTRACTAMENT ALS ANIMALS!

4. La mort d’aquesta gossa i les circumstàncies en les quals es va produir, són qüestions que ja li correspon aclarir a un jutge. Nosaltres com a ciutadans només podem esperar que es faci justícia, i que les denúncies presentades contra tots els possibles autors o autores prosperin, i es declari la seva responsabilitat pel delicte de maltractament i abandonament.

5. Des de la constitució d’ADA, aquest és el segon episodi de presumptes maltractaments molt greus, amb resultats de mort d’animals. Recordem el cas d’en Tisores, encara al Jutjat de Sabadell, i ara el de la Mery, també denunciat per ADA.

Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal6. Però per desgràcia, no es tracta de situacions aïllades. Diàriament, ens trobem amb altres casos de maltractaments:
– gossos lligats les 24 h, moltes vegades sense menjar ni aigua
– altres tancats en balconades a 42 graus a l’estiu, o ara en ple hivern
– gossos, alguns potencialment perillosos, que sense identificació alguna queden abandonats a la seva sort fins que són recollits
– gossos que, fins i tot, es deixen lligats amb morrió a un pi, en una pendent
– gossos que viuen permanentment lligats als horts, sense condicions higiènic-sanitàries, parint sense control, sense rebre atenció veterinària
– gats atropellats al carrer, que no reben de les autoritats cap tipus d’atenció quan se’ls crida, excepte la de recollir el seu cadàver

Totes i cadascuna d’aquestes conductes són maltractament. I per la seva gravetat, fins i tot, podrien considerar-se en alguns casos delictes de maltractament o
abandonament.Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal

7. Volem que no hi hagi més negatives per part de la policia a tramitar en aquesta localitat les denúncies per maltractament animal, i que no hàgim de sentir
sistemàticament que la policia té altres temes més importants dels quals ocupar-se per justificar que no s’actuï. Hem de recordar que les autoritats estan obligades a perseguir els delictes, i en cas de no fer-ho poden incórrer en conductes tipificades en l’art. 408 del Codi Penal

8. Al cas d’en Tisores, la policia no va voler tramitar la denúncia quan el cavall encara estava viu. ADA va advertir del perill que corria l’animal. No van fer cas. Només 15 dies més tard l’animal va ser trobat mort.
Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament AnimalAl cas de la Mery ni tan sols es van molestar a venir, estant a sols 200 metres, per obrir diligències per un possible delicte de maltractament i abandonament.
Tampoc ho van fer al cas del gos abandonat, lligat a un pi, amb morrió i en plena pendent, encara quan l’abandonament en circumstàncies com aquesta podria ser també constitutiu de delicte.
No volem que 12 gossos malvivint i parint sense control en un hort de Castellar, com succeeix en molts més horts, hagin quedat a la seva sort després de ser inspeccionats per la policia.

9. Volem que s’investiguin degudament els casos denunciats, en lloc que es truqui per telèfon als propietaris perquè portin als gossos nets i polits a l’ajuntament, evitant així qualsevol possible sanció. Volem que hi hagi un seguiment de les situacions denunciades.

Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal10. Volem que es decomissin preventivament als animals, tal com contempla la Llei de Protecció d’Animals, quan hi hagi un risc greu per a aquests, en lloc d’al·legar un marc legal inexistent per justificar que no es faci res. I no volem que es decomissin, en canvi, els nostres animals pel simple fet de no pagar una taxa de recollida quan s’escapen.

11. EXIGIM que s’imposin sancions als maltractadors d’animals en aquest poble, en lloc de sancionar únicament als amos que porten als seus gossos sense una xapa d’identificació que no serveix per res, perquè ni la policia fa ús d’ella per identificar als amos quan s’escapen.

Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal12. Volem que es controli de manera efectiva el compliment de tots els requisits exigits per la llei per a la tinença de gossos potencialment perillosos, en lloc de permetre que a Castellar alguns d’aquests animals siguin objecte de cria, venda il·legal i negocis relacionats amb les baralles de gossos.

13. Volem que les nostres autoritats vetllin pels animals d’aquest poble, i que la seva autoritat no sigui exercida únicament per sancionar-nos. Perquè tots, sense excepció, estem sotmesos a l’imperi de la llei, i no pot haver-hi excuses per no aplicar la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya a Castellar, o les normes del Codi Penal que els protegeixen.

Manifestacio Castellar del Vallés contra el Maltractament Animal14. Volem una policia qualificada i degudament formada per tractar els casos de maltractament i violència contra els animals. No arribem a entendre que en un acta d’inspecció es digui que un gos tancat en una balconada a 42 graus està bé, perquè té una caseta de plàstic a ple sol en la qual ficar-se. Ni el més mínim sentit comú sembla estar present en aquestes inspeccions.

15. Hem sabut que fa només 3 dies, casualment com un avançament a aquesta manifestació, que la policia local de Castellar anunciava la creació d’una Unitat de Protecció del Mitjà Natural, integrada per 3 agents, que vetllaran, entre altres temes, pel compliment de la normativa sobre tinença i protecció d’animals. Aquesta ha estat una de les reivindicacions d’ADA des de fa gairebé dos anys. Celebrem la notícia, però ara esperem que no sigui una mesura buida de contingut.Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animal

16. Com a veïns de Castellar, també ens agradaria rebre una explicació oficial sobre la destinació dels més de 500 gossos i tots els gats recollits als nostres carrers fins a gener de 2014, la destinació dels quals mai hem conegut. Des d’ADA venim demanant aquesta explicació des de fa ja gairebé dos anys.

17. I ja per acabar, som molts, cada vegada més els que vigilem i estem atents als casos de maltractament, perquè estem fins als nassos dels maltractadors d’animals i dels seus còmplices socials. Còmplices són:Manifestacio Castellar del Vallés contra el Maltractament Animal

– Els que amenacen a els qui denuncien
– Els que no tramiten les denúncies
– Els que perdonen les sancions per maltractament
– Els que absolen per inèrcia als maltractadors

18. A tots els que esteu aquí us demanem que us comprometeu amb la defensa dels PACMA Manifestacio Castellar del Vallés Maltractament Animalnostres animals, i que trenqueu la cadena dels còmplices socials del maltractament, des d’ADA us demanem la vostra col·laboració per acabar amb el maltractament animal

19. Amics i veïns, gràcies a tots per venir, i gràcies a totes les associacions i partits que ens heu recolzat.
JUSTÍCIA PER LA MERY, JA N’HI HA PROU DE MALTRACTAMENT ANIMAL!

Esta entrada fue publicada en Esdeveniments, Maltractament animal, Notícies y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Manifestació a Castellar del Vallés contra el Maltractament Animal

  1. Pingback: Manifestació contra el maltractament animal a Castellar del Vallès

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *