Festa dels 3 Tombs

A diverses localitats catalanes, aquest cap de setmana tindrà lloc la Festa dels 3 Tombs, l’exponent més gran de la mateixa són les desfilades de carros i carretons arrossegats per cavalls, mules, ases i fins i tot ponis, recreant els temps en què aquests animals eren utilitzats pel transport. Lamentablement, els suposats protagonistes de la festivitat (Sant Antoni Abat és el patró dels animals), pateixen cada any qualsevol cosa menys una celebració, davant de la passivitat de les autoritats que incompleixen les seves pròpies lleis.

Per exemple, l’article 5è de l’ordenança sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals de l’Ajuntament de Barcelona, estableix la prohibició de “maltractar-los, agredir-los físicament o sotmetre’ls a qualsevol altra pràctica que els produeixi patiment o danys físics o psicològics”. Malgrat això, durant la Festa dels Tres Tombs, els animals són víctimes de danys físics i psicològics, d’una angoixa innecessària al mig de la confusió produïda per la multitud, l’entorn urbà, l’asfalto que rellisca i l’esforç absurd d’anar carregats al límit sense cap més propòsit que demostrar la seva fortalesa. Hi ha prou amb veure, encara que s’intenti amagar amb colorits ornaments i música alegre, els clars signes d’angoixa, por, esgotament i patiment que suporten aquests èquids, que es tradueixen en un excés de salivació, gemecs, tremolors, nerviosisme i fins i tot vocalitzacions i intents de fugida.

sant antoni abat maltracte caballos ponis

Tres Tombs a Cerdanyola, foto de Arriers de Sant Antoni (Cerdanyola)

El partit PACMA rebutja frontalment aquestes desfilades i tot tipus d’espectacles que impliquin patiment animal per a l’entreteniment humà. Inclosos els passejos en carruatge tirat per cavalls que s’ofereixen cada dia a Barcelona i altres ciutats. Us convidem a reflexionar en relació al que amaguen aquestes activitats: signes d’abús i crueltat històrics que PACMA està compromès a eliminar definitivament.

Les tradicions han d’adaptar-se a l’imparable canvi de sensibilitats de la societat, tal com demostren els nostres propis resultats electorals o diferents notícies, per exemple d’aquesta setmana, com el tancament del circ amb animals més antic del món, el Ringling Bros, pel descens inassumible del seu taquillatge a causa de l’evidència de maltractament animal mostrada pels grups animalistes.

PACMA continuarà treballant perquè tant aquesta com altres tradicions es transformin en veritables festivitats abandonant el patiment animal. Resulta evident que les úniques festes que sobreviuran al segle vinent seran aquelles que celebrin la vida, la llibertat, el respecte i la compassió, personificades, por Sant Antoni Abat, el seu patró i en honor seu, quina ironia, tenen origen els Tres Tombs.

Raquel Iglesias

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *