Entrevistem a l’Eloi i la Laura del restaurant vegà “S’ha acabat el bròquil” a Sabadell

Aprofitant que comencen les festes de Sabadell (Barcelona), entrevistem als propietaris de l’únic restaurant vegà del Vallès, “S’ha acabat el bròquil”

S’ha acabat el bròquilsón l’Eloi Solà i la Laura Moreno. IMG-20130518-WA0001L’Eloi té 30 anys, és de Sabadell i abans d’obrir el restaurant estava estudiant la llicenciatura en filosofia. La Laura té 31 anys, és educadora social i també és de Sabadell. Aquesta parella de vegans, que es va conèixer a través d’aquest món, tenia experiència prèvia en hostaleria.

Fa 1 any que vau obrir el restaurant, com i per què vau decidir muntar un restaurant vegà a Sabadell?

Abans d’obrir el restaurant vam començar un altre projecte, Tot Vegan, un servei d’àpats de menjar vegà a domicili al Vallès Occidental. Aquest projecte el vam iniciar la meva mare i jo (Eloi) en adonar-nos que l’oferta vegana a la comarca, i concretament a la ciutat de Sabadell, era pràcticament inexistent. Arran de la bona acceptació de la gent vam començar a plantejar-nos la possibilitat d’obrir un local físic. Així va sorgir l’oportunitat i vam decidir assumir els riscos que comporta obrir un negoci en les circumstàncies actuals. Una de les premisses irrenunciables era que el restaurant fos a Sabadell, ja que és la nostra ciutat i on creiem que podem aportar més. Estem convençuts que cal descentralitzar el veganisme de les grans capitals i estendre’l a tots els territoris per normalitzar-lo i donar-lo a conèixer.

Com va sorgir el nom?

Des d’un principi el tema del nom va ser un maldecap perquè cap ens acabava de convèncer. Hi va haver un moment en què ja estàvem saturats i, un dia, mirant una publicitat d’un supermercat, vam veure la foto d’un bròquil. Aquí vam tenir una mena d’il·luminació. Ens va encantar S’ha acabat el bròquil des d’un principi perquè podia significar moltes coses. D’una banda, s’ha acabat que no hi hagi opcions veganes a Sabadell. D’altra banda s’ha acabat el concepte de menjar vegetarià avorrit o a còpia d’amanides. En general, es van acabar moltes coses i en van començar altres …

Com avalueu aquest primer any?

Molt bé en general. Hi ha hagut molt bona acollida per part de la gent, tant vegetariana i vegana com omnívora. Tenim prou clientela fixa i això és un bon senyal.

Us heu plantejat créixer, obrir més locals? Quins són els vostres reptes futurs?

De moment, no. Sí que és cert que idees de negoci per seguir contribuint a la causa del veganisme no ens en falten. Però es necessita temps i diners, i no anem sobrats ni d’una cosa ni de l’altra.

Quin és el perfil dels vostres clients? Solen saber a què venen, o hi entren per casualitat?

Hi ha una gran varietat de clientela. Evidentment ve la gent vegana i vegetariana de la zona. Però també venen moltes persones curioses a provar alguna cosa diferent. De fet, el 70% de la nostra clientela és omnívora. De tant en tant arriba alguna persona despistada pensant-se que es trobarà amb la braseria argentina que hi havia al local abans de ser el que és ara. I alguns fins i tot s’han quedat a provar, i els ha agradat! I pel que fa a edats també hi ha molta diversitat, tot i que la franja d’edat més habitual és dels 30 als 45 anys.

Quins plats tenen més acceptació?

D’una banda, entre la gent més jove, agraden molt els plats combinats. Entre un públic més adult hi ha les croquetes casolanes de xampinyons o el guacamole. I com a plats principals tenen molta acceptació els canelons de bolets amb salsa de ceps. Últimament estem notant un èxit considerable dels plats crudivegans com el cuscús de verdures o les tallarines de carbassó amb pesto vermell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_1750

Hi ha certa discussió entre vegans sobre menjar imitacions de carn, què n’opineu?

No hi ha cap motiu ètic per no consumir productes que imiten el gust i la textura de la carn. De fet, les imitacions de carn són una ajuda per a gent que està donant el pas cap a l’alimentació vegana i li costa renunciar a aquests sabors amb què ens hem criat la majoria de nosaltres. Si un sabor t’agrada i no fas mal a ningú, perquè has de renunciar-hi? Hem de tenir present que el veganisme és sempre una opció ètica i no estètica.

Un restaurant vegà és més car de portar que un de “normal”? Teniu menys marge de beneficis?

Sí que és veritat que alguns productes són més cars. Per exemple, les nates vegetals i alguns productes ecològics que utilitzem. També les hamburgueses, els nuggets i altres de tipus imitació que poden arribar a quadruplicar el preu dels productes animals tradicionals. I, per descomptat, el preu dels nostres plats ha de ser competitiu. D’altra banda, alguns productes d’origen animal són més cars que la verdura. Així que tot depèn de com ho gestionis.

Creieu que un restaurant vegà com el vostre és més sostenible? L’administració hauria d’incloure iniciatives com la vostra en les subvencions mediambientals que atorga?

En general, un estil de vida vegà és més sostenible, així que un restaurant vegà ho ha de ser per força. Pel que fa al tema de les subvencions, suposo que es reserven a iniciatives en què la incidència mediambiental és més directa o més visible. Creiem que és molt complicat que es tinguin en compte aquests factors de sostenibilitat donada la situació actual.

Heu rebut alguna ajuda de l’administració per ser emprenedors?

L’única ajuda rebuda ha estat una disminució de la cotització d’autònoms, per ser menor de 30 anys, absolutament insuficient. En les circumstàncies actuals s’hauria d’ajudar més la gent emprenedora, ja que és l’única manera de crear llocs de treball.

Qui són els vostres proveïdors, són empreses especialitzades en productes vegans?

Alguns d’ells sí que ho són, ja que la majoria de productes específics són difícils de trobar en comerços tradicionals, però altres no. Comprem gènere en botigues de verdures de tota la vida i en hipermercats especialitzats en hostaleria.

266164_276314162476678_7335478_o 333325_280990398675721_933978_o

Quina considereu que és la vostra competència?

Depèn del punt de vista. Com a restaurant per al públic general, qualsevol restaurant és competència nostra, ja que gran part de la nostra clientela no és vegana ni vegetariana, així doncs ens considera una opció més. Pel que fa a restaurant per a vegans i vegetarians, pensem que no tenim cap competència directa, ja que som l’únic restaurant amb aquest tipus d’oferta a la zona.

Quin és el vostre punt més fort i quina és la vostra major debilitat?

Una de les nostres majors fortaleses és que som l’únic restaurant vegà de la comarca i el veganisme és un estil de vida en apogeu. La nostra major debilitat és, com en la majoria de negocis petits, la crisi econòmica i la gestió que s’està fent d’ella des del govern. Ésser una empresa humil dóna poc marge per esquivar la dificultats a que ens enfronta la situació econòmica actual.

Com animaríeu la gent a que vingués a provar els vostres plats?

Si és gent vegana, els diria que vinguin perquè trobaran una oferta molt variada i per a tots els gustos. Des de plats combinats amb hamburgueses, frankfurts… fins a delícies de cuina mediterrània casolana. La gent omnívora pot gaudir de nous sabors i textures i sorprendre’s amb alguns productes que no hagin provat mai, i descobrir que una dieta 100% vegetal no ha de ser avorrida.

En ser vegans, us considereu també animalistes?

Per descomptat que sí. El veganisme no és només una dieta. És un estil de vida marcat per una posició ètica de respecte cap a tots els éssers que senten, independentment de l’espècie a la qual pertanyin.

Què opineu del treball del Partit Animalista – PACMA en defensa de tots els animals?

Creiem que cal que algú doni veu als animals no humans des de l’esfera política. Així doncs considerem molt important la tasca que està fent PACMA i esperem que segueixi creixent com ho està fent i així pugui aconseguir més representació.

Podeu trobar el restaurant “S’ha acabat el bròquil” al carrer del Papa Pius XI 17, 08208 Sabadell

https://www.facebook.com/BroquilRestaurant

Esta entrada fue publicada en Alimentació, Entrevistes y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *